dania z mozzarellą

Dobry, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dogłębnie z regionu Kampania.
mozzarella

Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, lecz także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie oryginalnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, niemniej jednak jednocześnie nie zmienia własnego delikatnego i naturalnego smaku.
tiramisu galbani
przepis na dobra włoska pizzę   
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle specyficzne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
Skąd w następstwie tego wziąć nowatorski, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – w rzeczywistości warto dopłacić i cieszyć się pysznym smakiem.

Related Post

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *